Tukisukat sopivat kaiken ikäisille

Teetkö istumatyötä? Teetkö seisomatyötä? Ajatko pitkiä matkoja autolla? Lennätkö paljon? Turpoavatko jalkasi päivän mittaan? Särkevätkö jalkasi päivän päätteeksi? Onko sukulaisillasi suonikohjuja? Saatat saada avun oireisiisi käyttämällä tukisukkia.

Syitä alaraajojen turvotukseen

Elämäntavat vaikuttavat suoraan hyvinvointiimme ja harkituilla muutoksilla voidaan saavuttaa helpotusta moniinkin vaivoihin. Alaraajojen turvotus voi johtua ruokailutottumuksista (alkoholi, suola ja ummetus saattavat turvottaa), liiasta istumisesta, pitkiä aikoja seisaallan olemisesta, liikkumattomuudesta, ylipainosta, tai lääkityksistä (saattavat heikentää munuaisten toimintaa). Näihin asioihin voi olla mahdollista vaikuttaa myös tukisukilla.

Syynä turvotukseen saattaa olla laskimoiden rakenteellinen heikkous, jonka etenemistä voi jarruttaa. Aikuisikäisistä jopa 40 %:lla esiintyy jonkinasteista pintalaskimoiden vajaatoimintaa.

Muita riskiryhmiin kuuluvia ovat imusuoniston vajaatoiminnasta kärsivät, diabeetikot, syöpähoitoa saavat, raskaana olevat, operaatioiden jälkitilasta toipuvat, säärihaavaiset ja liikapainoiset. Näissä kaikissa tapauksissa tulisi neuvotella lääkärin kanssa ja kyseeseen saattaa tulla mittojen mukaan tehdyt hoitosukat.

itsehoito
  • Istumatyötä tekevän olisi hyvä nousta jalottelemaan muutaman kerran tunnissa. Jalkojen nosto esim.toiselle tuolille voi myös vähentää turvotuksen syntyä.
  • Kävelellessä pohkeiden lihaspumppu pumppaa nestettä alaraajoissa ylöspäin, ja vähentää sen kerääntymistä kudoksiin.
  • Kaikenlaisen liikunnan lisääminen.
  • Jalkojen nosto hetkeksi ylös vaikkapa sohvalla maaten. Tämä toimii päivittäin tehtynä myös suonikohjujen synnyn ennaltaehkäisijänä.
  • Jalkajumppa: Nilkan ojennus & koukistus, varpaille nousu, tennispallon pyöritys jalkapohjalla.
  • Laihduttaminen, jos on ylipainoa.
  • Tukisukat ovat helppo ennaltaehkäisevä hoitomuoto.

kerro kerro kuvastin, ken on sukista ihanin

Kaupoista ja nettikaupoista saa monenlaisia kevyt-tukisukkia, joissa nilkkaan ja sääreen kohdistuva paine vaihtelee. EU on asettanut standardit tukisukkien paineluokkien vähimmäismäärästä. Nilkkaan kohdistuva paine mitataan elohopeamillimeterissä (mmHg) ja kevyt-tukisukissa sen tulisi olla standardin mukaan 10-14 mmHg (lentosukkien 15-21 mmHg). Varsinaiset sairauden hoitoon tarkoitetut hoitosukat ovat voimakkaammin kompressoivia.

Tukisukat olisi hyvä pukea jalkaan jo ennen kuin nousee vuoteesta, jolloin alaraajoissa ei vielä ole turvotusta. Vaihtoehtoisesti, myöhemmin päivällä, alaraajat voi nostaa koholle puoleksi tunniksi ennen sukkien pukemista. Sukkien hoito-ohjetta noudattaen niiden elastisuus kestää hyvin yli puoli vuotta päivittäinkin käytettyinä. Laadukkaiden sukkien pakkauksessa on merkintä nilkkaan ja sääreen kohdistuvasta paineesta, sekä hoito-ohjeet.

Ennen muinoin tukisukat olivat mustia. Nyt niitä saa iloisen värisinä ja piristävillä kuoseilla. Color4care tuo Suomeen hauskojen ja värikkäiden tukisukkien lisäksi kaikenlaisia asusteita vapaa-ajalle ja työhön. Lisäksi heillä on saatavilla terveydenhuoltoalan välineistöä sateenkaaren värein. Vaaleanpunainen stetoskooppi tai leopardikuvioiset sakset piristävät sekä potilasta että hoitohenkilökuntaa. Steriiliys ei tarkoita värittömyyttä.