Matkalla kohti menopaussia

Ennen kuin täytin 50 vuotta gynekologini suositteli minulle estrogeenihoitoa, koska olin tulossa ”siihen ikään”. Estrogeeniarvojani ei mitattu ja ”se ikä” ei riittänyt vakuuttamaan minua synteettisen hormonin tarpeellisuudesta. En ole vieläkään mittauttanut hormoniarvojani, mutta perheemme naisilla on ollut ongelmia liiasta estrogeenista (suhteessa muihin hormoneihin). Tilasin siis USA:sta luontaista progesteronivoidetta, jota olen käyttänyt jo vuosia pitämään estrogeenin kurissa.

Menopaussia odotellessa olen kuitenkin ottanut selvää, mitä tuo hirviösana oikeastaan tarkoittaa. Monessa kulttuurissa menopaussi on vieläkin häpeällinen asia, jolloin nainen ikäänkuin menettäisi nais-arvonsa ja seksuaalisuutensa. Onneksi ajat muuttuvat ja asian on todettu olevan itseasiassa päinvastoin!

Amerikkalainen naistentautien lääkäri Christian Northup kertoo hormonimuutoksista ja niiden aiheuttamista oireista:
Paussille meno
Vaihdevuodet etenevät vähitellen, yleisimmin 45:n ja 55:n ikävuoden välillä. Mutta koko menopaussi-tapahtuma voi kaatua päälle parissa kuukaudessa, jos munasarjat on jouduttu poistamaan , tai voimakkaiden syöpähoitojen seurauksena. Menopaussi tarkoittaa varsinaisesti kuukautisten poisjäämistä.
Kuukautiskierto ja tunnemaailma  muuttuvat jo vuosia ennen kuukautisten loppumista. Tämä perimenopaussi-vaihe voi kestää jopa 15 vuotta. Vuosien varrella hormonien valmistuminen munasoluissa hiipuu aiheuttaen joillekin hankalia oireita.
menopaussin oireita

Monet naiset liitävät vaihdevuosien läpi ilman oireita. Toisille siunaantuu ruumiillisia, tunneperäisiä ja psyykkisiä haasteita. Oireet johtuvat yleisimmin progesteronitason (keltarauhashormonin) laskusta suhteessa estrogeeniin. Mutta muidenkin hormonien tason laskeminen voi tuntua ja näkyä.

Progesteronin vähenemisen oireita:
– rintojen turvotus ja kipu
– mielialan vaihtelut
– ajattelun ”takkuisuus”
– ärtyneisyys
– unettomuus
– yleinen turvotus
– painon nousu
– PMS-oireet
Testosteronin vähenemisen oireita:
– sukupuolivietin häviäminen
– vähentynyt herkkyys erogeenisillä alueilla
– vähentynyt hyvinvoinnin, energisyyden ja tavoitteellisuuden tunteminen
– masentuneisuus
– häpykarvojen oheneminen tai lähtö
Estrogeenin vähenemisen oireita:
– kuumat aallot
– yöhikoilu
– emättimen kuivuus
– vähentynyt energisyys
– masennus ja mielialan vaihtelut
– päänsärky, huimaus
– hämmennys
– virtsan karkailu
– uusiutuvat virtsatieinfektiot
– uusiutuvat emätintulehdukset
Estrogeeni liitetään perinteisesti vaihdevuosi-oireisiin, vaikka sen väheneminen on pienintä. Estrogeenia valmistuu elimistössä pieniä määriä koko loppuiän, mutta hormonin tason lasku aiheuttaa oireita osalle naisista.
Vaihdevuosien tuoma viisaus
Vahdevuosien voi ajatella avaavan uuden ajanjakson elämämme toiseen vaiheeseen. Monella naisella tässä ajanjaksossa herää luovuus ja elinvoima, uudenlainen päämääräisyys sekä halu tehdä jotain merkityksellistä. Intuitio vahvistuu, ja valinnat pulppuavat enemmän sielusta, kuin ympäristön odotuksista.
Vaihdevuosien aikana menneisyyden ongelmat saattavat tupsahtaa pinnalle. Tämän ajanjakson aikana olisi uskallettava käsitellä ne loppuun ja eheytyä niistä. Kyse voi olla ihmissuhteista, huonosta itsetuntemuksesta, peloista, syyllisyydestä, ja vaikka miten monesta muusta aiheesta. Tunnelukoista kiinni pitäminen voi johtaa sairastumisiin tai riippuvaisuuksiin.
Vaihdevuodet itsessään ovat normaali elämään kuuluva vaihe. Tässä ikäryhmässä vakavat sairaudet kylläkin lisääntyvät, ja yhteiskunnallisesti on ajateltu olevan normaalia, että ”siinä iässä” rupsahtaa. Niin ei kuitenkaan tarvitse olla. Hoitamalla itseään oikein, henkisesti ja ruumiillisesti, nainen voi elää terveenä ja elinvoimaisena vielä monta vuosikymmentä.
Myös miehillä on vaihdevuodet, andropaussi. Siitä enemmän joskus myöhemmin.