Hyvinvointia edistävät eteeriset öljyt – Myskisalvia

eteeristen öljyjen historiaa

Eteerisiä öljyjä käytettiin jo tuhansia vuosia sitten terveyden hoitamisessa, henkisissä tapahtumissa ja mm.ruumiiden balsamoinnissa. Raamatussa mainitaan eteeriset öljyt yli 300 kertaa, ja löydöksiä eteerisistä öljyistä tai niitä koskevista kirjoituksista on mm. muinaisesta Kiinasta, Kreikasta, Egyptistä ja Roomasta. Tiedetään, että esim.ruttoepidemian aikana eteerisiä öljyjä käytettiin sairauden hoitoon ja tartuntojen ennaltaehkäisyyn.

eteeristen öljyjen vaikutusmekanismi

Joitain eteerisiä öljyjä on tutkittu paljon ja lisää tutkitaan jatkuvasti (esim.Gerhard Buchbauer, farmaseuttisen kemian proffa, Wienin Yliopisto). Eteeristen öljyjen on todettu vaikuttavan muutamaa eri reittiä ihmiskehoon ja mieleen. Hengitettyinä eteeriset öljyt kulkeutuvat suoraan aivojen limbiseen järjestelmään, ja vaikuttavat sitä kautta psyykkeeseen ja elintoimintoihin. Iholta öljyt imeytyvät verisuonistoon, jossa veri kuljettaa vaikuttavat aineet joka puolelle kehoa.

Moni eterinen öljy vaikuttaa aivojen tunnekeskuksen (limbisen järjestelmän) kautta rauhoittavasti rentouttaen lihaksistoa ja hermostoa. Autonomisen hermoston rauhoittumisen myötä mm.verenpaine ja stressihormonin taso laskee, mikä taas vaikuttaa edullisesti koko kehon hormonitoimintaan.

myskisalvia, erityisen tehokas hormonien tasoittaja naisille

Myskisalvia on yksi monipuolisimmista hyvinvointiin vaikuttavista eteerisistä öljyistä. Sen on todettu vähentävän kouristuksia ja lihassupistuksia, sieni-infektioita, masentuneisuutta ja tulehduksia, sekä yleisesti rauhoittavan tahdosta riippumatonta hermostoa.

Myskisalvia on eteerisistä öljyistä kaikista tehokkain naishormonien tasottaja. Vaikka siinä on kasviestrogeeneja, se voi vaikuttaa tasottavasti myös kehossa olevaan liikaan estrogeeniin. Myskisalvia voi vähentää PMS-oireita kramppikivuista turvotukseen, säännöllistää kuukautisia, ja vähentää fibrokystisyyttä (mm.endometrioosi ja hormonaaliset kasvaimet).

Myskisalvian on todettu auttavan unettomuuteen, vähentävän stressiä ja laajentavan verisuonia mahdollistaen näin paremman verenkierron ja sitä kautta paremman hapen saannin elimiin ja lihaksistoon. Se on siis hyvä apu myös monenlaisissa vaihdevuosioireissa.

Myskisalvian antioksidatiivinen ja tulehdustiloja alentava vaikutus suojaa sydämen terveyttä ja hillitsee bakteeri- ja sieni-infektioiden kasvua mm.suolistossa, virtsatiehyessä ja muissa erite-elimissä. Se lisää ruoansulatusnesteiden erittymistä, mikä taas tehostaa ruoan sulamista ja ulosteen poistumista suolistosta.

Muita tiloja, joihin myskisalvian on todettu auttavan;  ihon tulehdukset ja ihottumat, päänahan häiriötilat, hengitysteiden oireilut, päänsärky, ja seksuaalinen haluttomuus.

myskisalviaöljyn käyttötapoja

Ensinnäkin on tärkeää, että käyttöön otettava eteerinen öljy on terapeuttista laatua (korkein laatuluokitus). Itse käytän eteerisiä öljyjä, jotka ovat luomulaatuisia, puhtaita 100%:sia eteerisiä öljyjä ilman lisättyjä täyte- tai säilöntäaineita.

Eteerisiä öljyjä voi nuuskaista suoraan pullosta tai laittaa ”diffuuseriin”, joka kuumentamatta vapauttaa öljyjen pienet molekyylit ilmaan hengitettäviksi. Öljytipan tai kaksi voi sekoittaa esim.hyvänlaatuiseen kookosöljyyn ja sivellä paikallisesti haluamaansa hoitokohtaan iholle, tai koko vartalolle ihoa hoitamaan. Muutama tippa riittää myös aromaterapeuttiseen koko vartalon hierontaan, tai lämpimään kylpyveteen.

Vain parhaimman laadun eteerisiä öljyjä voi käyttää sisäisesti. Jos kasvia on ruiskutettu torjunta-aineilla, myös se tiivistyy tislausprosessin aikana, ja voi olla myrkyllistä. Sen takia olisi ehdotonta käyttää vain luomulaatuisia eteerisiä öljyjä. Ohjeen mukaista annostusta noudattaen öljyn voi sekoittaa lasilliseen juotavaa, pirtelöön tai laittaa nieltävään kapseliin, jolloin sen vaikutus alkaa vasta ruoansulatuselimistössä.

Jos haluat tilata laadukkaita eteerisiä öljyjä, tai osallistua eteeristen öljyjen infotilaisuuksiin, ota rohkeasti yhteyttä; elluharjula@gmail.com.

Lähteet: Dr. Mercola, Dr. Axe