Hyvinvointia edistävät eteeriset öljyt – Laventeli

Laventeli on kaikista eniten käytetty eteerinen öljy maailmalla. Sen lääkinnällisistä ja uskonnollisesta käytöstä löytyy kirjoituksia 2500:n vuoden takaa Lähi-Idästä, Roomasta, Egyptistä ja Kiinasta.

Tänä päivänä laventelin terveydellisiä vaikutuksia on tutkittu paljon, ja saatu ”tieteellistä” näyttöä sen jo tunnetuista vaikutuksista. Laventelin vaikutus-skaala on huima, ja se on myös lempeimpiä eteerisiä öljyjä, jota voi käyttää varovaisesti jo 2:n vuoden ikäisillä taaperoilla.

antioksidatiivinen suoja

Antioksidanttien tehtävä on estää vapaiden radikaalien (saaste, lisäaineet, torjunta-aineet ym.synteettiset aineet) aiheuttamia sairauksia ihmiskehossa ja -mielessä. Samaan tahtiin ympäristön saastumisen kanssa kasvaa antioksidatiivisen suojan tarve.

Laventeli öljyn on todettu olevan varsinainen super-antioksidantti, sillä se auttaa elimistöä valmistamaan elintärkeitä omia antioksidantteja; glutationia, katalaasi-entsyymiä, sekä superoksididismutaasia (SOD). Näillä antioksidanteilla on niinikään tärkeä tehtävä elimistön hapetus-stressin (oksidatiivisen stressin) vähentämisessä, ja sitä kautta solujen terveenä pysymisessä.

Odottamatonta tutkimustuloksissa oli se, että laventelin antioksidatiivinen vaikutus oli voimakkaampi kuin C-vitamiinin.

mielentilan kohottaminen

Laventelin on todettu auttavan joissain neurologisissa oireissa (International Journal of Psychiatry in Clinical Practice). Perinteisesti laventelia on käytetty apuna migreeniin, ahdistukseen, masennukseen, stressiin ja unettomuuteen. Tutkimuksissa on havaittu, että 80 mg:n annos sisäisesti otettuna kapselissa toimi hyvin em. tilojen parantamiseen.

Muita julkaistuja tutkimustuloksia laventelin myönteisistä vaikutuksista koskivat Alzheimerin taudin oireita ja taudin etenemistä, synnytyksen jälkeistä masennusta, aivohalvauksesta toipumista, sekä traumaperäistä stressioireyhtymää.

palovammojen ja haavojen hoito

Laventeli tappaa mikrobeja ja se onkin tehokas hoito tulehduksiin ja sieni-infektioihin. Yhdessä eteeristen neilikan-, kanelin- ja tea tree- öljyjen kanssa sen on todettu tuhoavan Candida Albicans-kasvustoa ja Staph Aureus-bakteereja (saattaa aiheuttaa esim. tartunnallisen keuhkokuumeen). Laventeli nopeuttaa myös palovammojen, haavojen ja naarmujen paranemista.

Palovammoihin ja ihottumiin sekoita 1 osa laventelin eteeristä öljyä 5:een osaan kylmäpuristettua kookosöljyä tai Aloe Veraa, ja levitä iholle.

ihon hoito

Edellä mainittu sekoitus on mitä parhain ihonhoitovoide koko kropalle. Se kosteuttaa tehokkaasti kuivaa ihoa ja parantaa tulehduksia. Laventeli-kookosöljy-voide voi jopa estää allergiset reaktiot iholla.

Laventeli yhdistettynä Frankinsensin eteeriseen öljyyn toimii ihon nuorentajana vähentäen ryppyjä ja häivyttäen pigmenttiläiskiä. Sekoitus tulisi levittää puhtaalle iholle aamuin illoin.

päänsäryt ja migreeni

European Journal of Neurology julkaisi tutkimustulokset laventelin vaikutuksista päänsärkyyn ja migreeniin. Jo 15:n minuutin laventelihöyryn hengittäminen poisti oireet. Parhaimman vaikutuksen saa kun sekoittaa laventelin piparmintun eteerisen öljyyn. 2 tippaa laventelia ja 2 tippaa piparminttua sekoitetaan kämmennellä ja hieraistaan ohimoille ja niskaan. Loput öljyt voi hengittää hyötykäyttöön suoraan kämmeniltä.

Unettomuuden hoito

Laventelin vaikutuksesta unettomuuteen on peräti 100 tieteellistä tutkimusta. Eräässä yliopisto-opiskelijoille tehdyssä tutkimuksessa eteerisen laventeliöljyn todettiin parantaneen unen laatua 60%, kun huomioon otettiin nukahtamisaika, unessaoloaika, levollisuus unen aikana sekä unettomuuden väheneminen.

muut käyttötarkoitukset

Laventeli on kaikista eteerisistä öljyistä monipuolisin. Sen käyttötarkoituksista mainittakoon vielä matkapahoinvointi, päänahan ongelmat, itikoiden karkotus, itikkapuremat, akne, hengitysteiden sairaudet ja oireet, vastustuskyvyn parantaminen, virtsaerityksen stimulointi, verenkierron parantaminen, ruoansulatuksen tukeminen sekä naisten hormonitoiminnan tasapainottaminen.

varovaisuus kannattaa aina

Vaikka laventeli on luomulaatuisena lempeä ja turvallinen käyttää, sen käyttö kannattaa minimoida raskauden ja imetyksen aikana. Kehittyviä poikalapsia ei tulisi altistaa paljolle laventelille, koska se saattaa jatkuvasti käytettynä aiheuttaa muutoksia estrogeenin ja androgeenien viestinnässä.

Pienten lasten kanssa tulisi aina olla varovainen, ja aloittaa kokeilu esim. heilauttamalla avonainen öljypullo nenän alla.

eteerisen öljyn käyttötavat

Laventelia voi käyttää tarpeen mukaan huoneilmaan haihdutettuna (esim. yön aikana unettomuuteen), iholle levitettynä, pullosta suoraan haisteltuna, tai vaikkapa vaatteelle sipaistuna.

Laadukkaat eteeriset öljyt avaavat tuoksuillaan ja vaikutuksillaan ihan uuden maailman hyvään oloon. Niiden lempeät, aromikkaat vaikutusaineet hoitavat kehoa, mieltä ja tunnetta, eikä sivuvaikutuksia tarvitse pelätä.

Eteerisistä öljyistä saa lisätietoa kirjoittamalla minulle sähköpostiosositteeseen elluharjula@gmail.com. Kauttani voi myös tilata öljyjä.

Lähteet: National Insitute of Health, Dr.Axe, Organic Facts.