Anteeksianto – vapauttajista suurin

Oli aika, jolloin en voinut käsittää anteeksiannon merkitystä. Miksi minun tuli kaiken kärsimyksen jälkeen vielä antaa anteeksi jollekin, joka oli systemaattisesti tuhonnut minua? Sitten eräs viisas äitihamo valaisi asian minulle:

”Anna anteeksi itsesi takia, jotta vapaudut ja paranet. Anna anteeksi, mutta älä koskaan unohda, jottei sama pääse tapahtumaan uudestaan.”

Anteeksianto oli ensin vain sanoja

”Annan anteeksi sille ja sille” -jankutus tuntui tyhjältä ja merkityksettömältä. Vaikka toistettujen sanojen on todettu muuttuvan vähitellen ajatukseksi, tavaksi ja lopulta tunteeksi, en päässyt sanoja pidemmälle. Jokainen löytää oman tiensä anteeksiantoon, oli se sitten rukous, terapia, tai joku rituaali. Oma polkuni vapautukseen oli meditaatio. Meditaatiolla tarkoitan ohjattuja meditaatioita, jotka veivät viisailla sanoillaan kohti oivaltamisia ja ymmärtämistä, ja sitä kautta asioiden jonkin asteiseen hyväksymiseen ja päätökseen.

eheytyminen

Kun vähitellen eheydymme, ei ole kyse siitä, että pahat kokemukset jäisivät ikuisesti unholaan. Kaikkien elämänkokemustemme myötä olemme kasvaneet siksi, mikä olemme. Eheytyminen on prosessi joka kehittyy sisällämme, nauhoittaen kokemukset elämäntarinaamme.

Mennyttä ei voi muuttaa. Mutta menneet tapahtumat voi sisällyttää elämäntarinaamme, joka saa niistä syvyyttä ja merkitystä. Opimme ymmärtämään kipua, mikä johtaa kokonaisvaltaiseen ymmärtämykseen itseämme ja muita kohtaan.

Monen kuukauden ehetymisen tielläni itkeminen oli jokapäiväistä. Itkin kipuani. Sitten itkin helpotusta. Ja lopuksi itkin kitollisuudesta. Maailmani oli muuttunut.

anteeksiantamisen haaste

Joskus on vaikeaa järjellistää kokemaansa. Maailmassa tapahtuu käsittämättömän pahoja asioita, mutta meillä on oikeus reagoida myös omiin kokemuksiimme. Ihmiselle on annetava tila oireilla ja lupa tuntea, väheksymättä hänen henkilökohtaista kokemustaan. Kipu on osa ihmisenä olemista, kuin myös ilo ja onnellisuus.

Syvän trauman tai kivun aikana voi tuntua mahdottomalta antaa anteeksi jollekin. Ja se on ihan hyväksyttävää. Voi aloittaa antamalla itselleen anteeksi. Viha, syyllisyys ja pelko eivät ehkä enää palvele tarkoitustaan, vaan saattavat jo olla vahingollisia. Jatkuvat kielteiset tunteet syövät elämäämme ja terveyttämme. Anteeksiantamattomuuden pimeydessä satuttajamme edelleen hallitsee meitä, ja ainoa joka kärsii asiasta on me itse.

olen ehjempi kuin kiusaajani

Kun opin näkemään kokonaiskuvan, ymmärsin, että minua satuttaneet ihmiset voivatkin paljon huonommin kuin minä. Miksi muuten he tekivät pahaa muille? Koston ajatukset menettivät voimansa, kun näin heidän kärsimyksensä. Ja tilalle tuli jonkinlainen outo empatia, kun ymmärsin olevani tunteellisesti ja henkisesti paremmassa asemassa.

Ainoa tapa voittaa oma vihamme ja katkeruutemme on anteeksiannon kautta, opettelemalla myötätuntoa ja rakkaudellisuutta itseämme ja muita kohtaan. Olen arvokas, ja mitä tahansa minulle on tehty tai sanottu, olen ansainnut anteeksiannon. Olen ansainnut vapauden menneistä ja vapauden kiusaajistani!

vapauden polku

Opin valitsemaan elämääni ihmisiä, jotka ovat minulle hyviä, tukevat minua kasvussani, ja kulkevat vierelläni kunnioittaen omaa elämäntarinaansa ja ihmisenä kasvuaan. Maailmassa tapahtuu myös kauniita ja hyviä asioita, joihin pääsemme osallisiksi anteeksiannon ja lempeyden kautta.

Olen arvokas. Olen rakastettava. Enkä ole yksin. Voin valita itselleni vapauden; paremman elämän tässä ja nyt.